تجربه خرید این سوغات زنجان را به هیچ وجه از دست ندهید!

تعداد کل دانشجویان مرکز بالغ بر ۵۰۰ تن در شهریور ۱۳۸۹ بود. در حال حاضر بازار سقز به عنوان قطب پارچه ایران شناخته شدهاست و این بازار به عنوان یکی از قطبهای اصلی توزیع پارچه، پوشاک و روسری در منطقه و ایران مطرح است و هماکنون بیش از ۵۰۰ مغازه و پاساژ پارچه و پوشاک فروشی بویژه پارچه لباس کردی زنانه در مجموعه مغازهها و پاساژهای گذر ابریشم، پشت بازار روز (قزاق خانه)، راسته اردلان، بازار بالا و زیرگذر آزادی مشغول فعالیتند.

صنایع دستی زنجان چیستهستند. که هر کدام از این نوع ها روش و سبک خاصی در ساخت دارند و از جنس چرم، پنبه، ابریشم و پوست عمل آورده درست می شوند. در این شهر شمار زیادی صوفی از طریقتهای قادریه و نقشبندیه زندگی میکنند که هر کدام دارای تکایا و خانقاههای مخصوص خود هستند.

صنایع دستی استان زنجانبا توجه به اهمیت این منطقه در داشتن گیاهان و جانوران غنی و به ویژه حضور گونههای کمیاب در سال ۱۹۷۱ حفاظت شد و از سال ۱۹۷۶ در فهرست ذخیرهگاههای زیستکره در ایران ثبت شد.

در روزگاران قدیم و در دوران صفوی، زندیه و قاجار اساس آموزش بر حضور کودکان در مکتب خانههای سنتی بود که از صدها سال قبل با آموزش علوم اسلامی و ادبیات آنها را آموزش و پرورش میدادند. مرکز آموزش علمی-کاربردی در نیمسال اول سال ۱۳۸۷ فعالیت آموزشی خود را در رشتهٔ فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز کرد.

صنایع دستی زنجان ملیله کاری

بازارچه مرزی سیف بر اساس مصوبه هیئت وزیران و به استناد ماده ۲۳ قانون مقررات صادرات و واردات در فروردین سال ۱۳۷۳ ایجاد شد و در سال ۱۳۷۵ کارهای عمرانی آن از جمله زیرساختها و محوطه سازی انجام و سال ۷۷ با موافقت شورای عالی امنیت ملی فعالیت خود را آغاز کرد.

در این اواخر گرم شدن زمین و تغییرات اب وهوایی اب وهوای کردستان را نیز تحت تأثیر قرار دادهاست. راستههای بازار، تنها میراث برجایمانده از این مجموعهٔ تجاری است که در ده سال اخیر، از لحاظ معماری تغییرات کلی را در خود دیدهاست.

مسافراني که نام و هنر مشهور مسگري زنجان را از بزرگان خود به ياد دارند و زماني پس از چاقو ، صنايع مسي اين شهر را به عنوان سوغاتي به همراه مي بردند ، سوغات زنجان از کجا بخریم اکنون درگذر از زنجان و يا سفر به اين شهر در يافتن مسگرخانه هاي اين شهر که از بيش از 500 کارگاه تنها نمونه هايي از آن باقي مانده است ، با مشکل مواجه مي شوند .

امروزه روستای دل با جمعیتی حدود ۱۵۰۰ نفر نزدیک به ۲۰۰ کارگاه گیوه بافی دارد. بر اساس برآوردی که از تولید ناخالص داخلی شهرستان در سال 1380 انجام شده است بخشهای صنعت با ۱٫۵٪، معدن حدود ۱٪، و گردشگری ۱٪ جزو بخشهای کاملاً توسعه نیافته شهرستان بوده اند با این حال در سالهای اخیر برای توسعه صنعت شهرستان تحرکات خوبی انجام شده است.

سوغات زنجان چیهانواع صنایع دستی استان زنجان در زمره جاذبههای گردشگری این استان درکنار آثار ارزشمند تاریخی و سایر جاذبههای طبیعی آن بهشمار میروند؛ بهطوریکه اغلب مسافران و گردشگران برای خرید صنایع دستی این منطقه بهعنوان سوغاتی و هدیه بسیار ذوق و هیجان دارند.

سایت صنایع دستی استان زنجانمنبع عکس: خبرگزاری ایرنا، عکاس نامشخصاستانهای مختلف ایران ویژگیهای برجستهای در گردشگری دارند. پروژهٔ فرودگاه سقز در سال ۱۳۸۵ شروع شد و بهعلل مختلف مانند کمبود بودجهٔ لازم، تکمیل آن به تأخیر افتاد. از میان این بازارها میتوان به «بازار بالا» که محل عرضهٔ کالاهای لوکس است، همچنین «بازار پایین» که محل عرضهٔ کالاهای سنتی مانند پارچه، لوازم عروسی و اقلام کشاورزی است اشاره کرد.

مجموعه این بازار قدیمی در مرکز اصلی شهر قرار گرفته و با توجه به احداث مراکز تجاری در مجاورت آن به یکی از مراکز تجاری اصلی شهر تبدیل شدهاست. این عمارت و ساختمان جنوبی آن که اکنون موزه استاد فرشچیان را در خود جای داده، مجموعه دو عمارت اندرونی و بیرونی یک باغ بودهاند.

این شهر دارای یک شهرداری مرکزی و سه ناحیهٔ مدیریتی است و شهردار توسط شورای شهر تعیین میگردد. سقز در مقایسه با دیگر شهرهای استان، دارای شمار بیشتری مسجد میباشد که بیشتر آنها تاریخی بوده و قدمت بالاتر از صد سال دارند.

در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم نیز بیشتر جمعیت یهودی محلات یهودی نشین این شهر به اسرائیل و آمریکا مهاجرت کردند. همچنین در دهههای گذشته تعداد زیادی از جمعیت این شهر به دلایل مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به شهرهای دیگر کردستان، ایران و نیز خارج از کشور مهاجرت نمودهاند.

در این شهر تعداد ۲۲ محله وجود دارد که قدیمیترین آنها با نامهای «محله ناوقلا»، «محله یهودیها» و «محله سرپچه» مشهور بودهاند. مسگری یکی دیگر از صنایع قدیمی و مهم استان زنجان است و این استان علاوه بر چاقوسازی، در مسگری هم شهره میباشد.

ضمناً وجود محیطهای نسبتاً طبیعی مجاور شهرستان از قبیل زمینهای دارای پوشش گیاهی و نیز دریاچه زریبار سبب ایجاد جریانهای هوا بین محیط شهری و محیط طبیعی هم جوار میشود به تهویه هوای شهر کمک مؤثری میکند.

مدارس متعددی در شهر وجود دارند که قدمت بعضی از آنها مانند مدارس وحدت و اقبال لاهوری، نزدیک به صد سال است. تحصیلات ابتدایی به شکل مدرن در ایران از اواخر سدهٔ ۱۹ میلادی به وجود آمد و در دوران پهلوی اول و دوم توسعه و گسترش پیدا نمود.

با توجه به پیشینه فرهنگی شهر، دانشگاهها جایگاه ویژه ای دارند که تا بحال آنگونه که شایسته باشد توسعه نیافتهاست. این شهر دارای یکی از بازارهای تاریخی و قدیمی در منطقه بوده و ظرفیتهای عظیم تجاری و فرهنگی برای تبدیل شدن به بازار اصلی و مرکز تجاری در شمال غرب کشور را داراست.

مشهورترین این هتلها هتل ماد واقع در روبروی ترمینال مسافربری و هتل کرد واقع در میدان مادر میباشند. هسته اولیه شهر در زمانهای باستان در قسمت شرقی موقعیت کنونی آن قرار داشت که محدودههای تاریخی نزدیک میدان مکریان و معروف به کوشکله را در برمیگرفت.

فروش صنایع دستی در زنجانامروزه موقعیت طبیعی و نحوهٔ استقرار شهر در دشتها و دامنهٔ ارتفاعات و رودخانهای که از کنار آن جاری است، این شهر را از شهرهای دیگر کردستان متمایز کردهاست. این شهر در شمال دشت حاصلخیز سیلاخور قرار گرفته و قلههای مرتفع گرّین از مجموعه رشته کوههای زاگرس، شمال غربی تا جنوب شرقی آن را دربر گرفتهاند.

چم کوههای مبارک بالا و صیدان به رودخانه شور ملحق شده و نهایتاً به تلوار میریزد. ↑ «برداشت سبزیجات کوهی و پیامد تخریب پوشش گیاهی کوههای همدان». همچنین آرامگاه امام در کوهی بهمین نام در سنته، آرامگاه سلطان در اطراف آبادی چاغرلو، مرقد شیخ حسن مولان آباد در آبادی مولان آباد، آرامگاه شیخ ابراهیم بستی در روستای بست، آرامگاه شیخ عبدالقادر دوزغدره و آرامگاه بابا سیدشکرالله پارسانیان از اماکن متبرکه و زیارتگاههای واقع در حومه سقز میباشند.

در حومه شهر نیز آرامگاه پیر یونس یکی از صحابه پیامبر اسلام (درود خدا بر او باد) در روستائی بهمین نام قرار دارد. علاوه بر موارد فوق مقبره مشایخ نقشبندی و قادری مانند مرقد حاج شیخ مصطفی و تکیه بابا شیخ نیز در مرکز شهر واقع شدهاند.

صنایع دستی زنجان ایران

در میان نانها، «مُشتَک» مشهورترین و محبوبترین شناخته میشود که فلسفه ای مانند فلسفه ایجاد پیتزا دارد و مانند پیتزا با نوعهای مختلف کراتی (تره)، جیکایی، سرموکی، ساده و زرشکی تولید میشود. در فاصله ۵ کیلومتری شمال شهر، شهرک صنعتی قهرآباد قرار گرفتهاست که بیش از ۹۰ واحد فعال همانند کارخانهٔ قند محمدی، کارخانهٔ کیک آسو، کارخانهٔ آب معدنی کیمیا، کارخانهٔ لبنیات پرشنگ، کارخانهٔ روغن موتور شیما نول، کارخانهٔ فیلتر خودرو ایزیرتا، و کارخانهٔ لامپ کممصرف در آن به کار تولید مشغول میباشند و نزدیک به ۵۰ واحد نیمه فعال یا غیرفعال نیز در آن مستقر هستند.

اولین هنرستان گیلان نیز به نام «مدرسه فلاحت» به وسیله حاج میرزا حسن خان اسفند یاری (محتشم السلطنة) در سال ۱۳۲۵ ه.ق تأسیس گردید. مشابه این مراسم در روز سیزده بدر نیز اجرا میشود. پژوهشگران گمان میبرند که این تپه آرامگاه خصوصی فرمانروایان و شاهزادگان مردمان آمارد بودهاست.